_

DEPURACIÓ HEPÁTICA o DETOX

Comença a allargar-se el dia i amb ell entra el clima més calorós, amb la gran esperada primavera. És llavors quan apareixen nits més inquietes, dies més agitats i ens ve de gust canviar certs aliments de la nostra alimentació diària, deixem els potatges a un costat i comencem a gaudir d’aliments de tots colors, les fruites i les verdures crues són les nostres grans protagonistes i són les que ens ajudaran a netejar els excessos dels àpats més abundants de l’hivern i també ens aportaran les vitamines i minerals que necessitem per tenir més energia.

Segons la medicina tradicional xinesa, la primavera és l’estació del canvi, la del vent i l’obertura, l’òrgan que treballa més en aquests mesos és el fetge i la vesícula. Per això dediquem aquest article al nostre gran protagonista d’estació: El fetge i com cuidar-lo a través d’una depuració o detox.

Parlem del nostre FETGE 

• El fetge és l’òrgan més gran del cos humà, rep la major part de sang (85%). Drena gairebé tota la sang de l’intestí.
• Tots els aliments absorbits van directament al fetge, on es poden emmagatzemar per a la seva utilització quan sigui necessari.
• És el processador de nutrients del cos, és l’òrgan encarregat de metabolitzar una quantitat enorme de minerals i nutrients.
• És el gran depurador, compleix la funció de desfer-se de substàncies nocives com l’alcohol, les drogues i altres substàncies químiques com a additius i pesticides.
• Desactiva i elimina hormones que es queden en la circulació sanguínia
• L’encarregat de la nostra bona digestió: Els hepatòcits del fetge secreten voltant d’un litre de bilis. Una part s’emmagatzema a la vesícula biliar per alliberar-se juntament amb la digestió. La bilis és l’encarregada d’emulsionar els greixos, estimulant el moviment dels intestins i evita putrefaccions i fermentacions anormals. Allà s’elimina el colesterol sobrant i els tòxics que no es dissolen en aigua.

Què és la congestió hepàtica? 

El terme “congestió” indica un mínim bloqueig en la funció hepàtica. Quan això passa, el nostre organisme ens avisa amb diferents símptomes tant físics com emocionals.

Segons la Medicina Tradicional Xinesa (MTX), el fetge atresora “l’ànima”: tempera activitats mentals i, si aquest òrgan no pot canalitzar el Qi (l’energia vital) amb fluïdesa i queda concentrada en el seu interior, la persona manifesta certs símptomes emocionals : la flegma s’estanca i la ment s’ennuvola. La vesícula s’encarrega de la decisió, el coratge i la covardia, si no funciona bé s’acumula una bilis tensa donant lloc a l’emoció de por. A la MTC la depuració del fetge és indispensable per a qualsevol tractament i manteniment del sistema digestiu i endocrí.

Com sabem que el nostre fetge està congestionat? Símptomes: 

• Dolor i malestar hipocondri i hipogastri (boca de l’estómac), nervis a l’estómac.
• Sensació de nus a la gola.
• Sospirs freqüents (sensació de falta d’aire)
• Problemes ginecològics: Síndrome premenstrual agut, problemes menstruals, miomes, tensió mamària.
• Sabor amarg a la boca
• Dificultats digestives, especialment per digerir els greixos
• Colesterol en sang
• Mals de cap, cefalea, migranya
• Ansietat i Depressió
• Cara i ulls vermells

Per què es congestiona el fetge? 

Exògenes: principalment la dieta: consum excessiu d’alcohol, sucre, aliments grassos, com a fregits o precuinats, els medicaments en excés, els pesticides de les fruites i verdures, tòxics liposolubles (insecticides).

Endògenes: Els estrògens en el cas de la dona (premenstrual i menstrual) i tots els conflictes emocionals no resolts.

Què és la depuració hepàtica o DETOX? 

En un protocol mitjançant el qual donem pautes d’alimentació, suplementació i moviment al nostre cos, per ajudar al fetge fer la seva tasca de neteja més eficient, per dir-ho d’alguna manera, perquè es dediqui a depurar sense cap agent extern (com alguns aliments) que en dificulti la funció. La desintoxicació és una activitat metabòlica que permet a l’organisme transformar una substància tòxica en un derivat que pot ser eliminat per la femta o per l’orina.

Netejar el fetge és netejar la ment, segons afirmen innombrables tractats de saviesa mundial en l’àrea de les medicines tradicionals naturals, on la neteja hepàtica troba el seu lloc i es considera un pas terapèutic molt important.

Quan fer la depuració hepàtica? 

L’estació ideal per fer la depuració hepàtica és la primavera, segons la MTX perquè el Ki del fetge està en la seva millor energia i per a la medicina convencional perquè ens netegem dels excessos de l’hivern, on hem menjat més i ens prevé de la tan famosa astènia primaveral. També és aconsellable quan passem èpoques d’excessos o de molt estrès o elevada intensitat emocional. En general quan observem diversos o alguns dels símptomes dalt esmentats.

Quant de temps hem de fer la depuració hepàtica? 

Per notar resultats, l’ideal són 21 dies. Jo aconsello 5 dies vegetarians i si es pot amb batuts verds i els següents prendre una dieta lliure de tots aquells aliments que esmentem en el protocol.

Què aconseguim amb la neteja hepàtica? 

1. Drenar de forma completa i eliminar el que ja es troba acumulat (les toxines, el colesterol i altres fraccions de greixos).
2. Milloren les digestions, manté el flux de bilis actiu i l’estimula la mobilitat de la vesícula, adequada a l’alimentació.
3. A la MTX el fetge està relacionat amb la visió, per tant un fetge descongestionat afavoreix la visió, afavoreix la memòria visual, la fantasia, la imaginació i la creativitat.
4. Afavoreix l’estat d’ànim i nivells de concentració
5. Ajuda a perdre pes.
6. Augmenta el rendiment esportiu.
7. Millora l’insomni

No només es mobilitza la bilis i la toxicitat, sinó també l’energia i les emocions. Les filosofies orientals tenen les seves raons per apuntar al fetge com un centre de les emocions i les passions. Les persones que depuren el fetge destapen els seus cúmuls de tristesa i de ràbia, també se senten molt sensibles i molt expressius durant els dies de la neteja i dies després. Després de diversos dies sentiràs una millora important en les teves digestions i un benestar emocional important, augment de positivisme, sensació de vitalitat i més alegria en general.

DETOX 

ALIMENTS PROHIBITS DURANT LA PRIMERA FASE (5 dies). Durant la segona fase segueixen prohibits fins el número tres i s’han de EVITAR tots els altres:

1. Alcohol.
2. Tabac.
3. Sucre.
4. Cafè, xocolata.
5. Carns vermelles i porc.
6. Greixos i fregits.
7. Brioixeria.
8. Medicaments (no deixar medicaments crònics).
9. Menjar en excés.

PROTOCOL DIARI (durant els 21 dies): 

Prendre en dejú dos gots d’aigua temperada o calenta amb:

a) 1 c.s d’oli d’oliva extra verge (de primera pressió en fred)
b) 2 c.s o mitjà suc de llimona (eco)
c) 20 gotes d’extracte d’herbes per depurar el fetge (boldo, card marià, carxofa, rave negre, Desmodium) si és possible de cultiu ecològic. Poden ser càpsules
d) 1 culleradeta (cafè) de cúrcuma amb un pessic de pebre negre o 1 comprimit

Altres consells: 

• Exercicis suaus no estàtics, preferiblement de torsió com: el tennis, el tai-txi, el ioga, Pilates o ballar, tot el que mogui els braços, ajuden a desbloquejar el fetge. La natació també. Fins i tot caminar movent els braços. Tots aquells esports que es practiqui de forma suau, moderada, però que moguin energia.
• L’acupuntura és perfecta per moure energia i en aquest cas el meridià del fetge.
• Els dejunis o les mono dietes van molt bé, però en aquest cas recomano fer-ho amb la supervisió d’un professional.
• Lavatives d’aigua de mar o de cafè (restrenyiment)
• Passar estones amb amics, riure en una obra de teatre o el cinema, perquè allà no hi ha cap intenció, expectativa o interès especial i d’aquesta manera el fetge es relaxa.
• Depuració Hepàtica feta per un professional mèdic, amb posterior hidroteràpia de còlon

Receptes detox i vegetarianes en www.nutricionconscientesantcugat.com