_

ACONSEGUIR OBJECTIU DE SALUT I PES IDEAL

5 passos per aconseguir el teu objectiu de salut i pes ideal.

Vivim en un temps on l’important és aconseguir idees senzilles i molt ràpides de què menjar per viure més i millor, què menjar per baixar aquests quilos de més que em molesten, què menjar per estar millor o dormir millor i fins i tot què menjar si faig exercici físic o algun esport determinat. Sembla que, d’un temps cap aquí, se li ha donat la importància que mereix a l’alimentació, però alhora, se li ha donat tota la responsabilitat. I resulta que no és així, l’alimentació forma part d’un conjunt d’accions per millorar la teva vida de forma integral i hem de donar-li la importància que es mereix, però, no podem oblidar que menjar és un acte que hem de fer cada dia de les nostres vides, com a mínim 3 vegades, amb la qual cosa necessitem d’alguna cosa més, que ens prescriguin una dieta no és suficient, necessitem tenir clar l’objectiu i treballar en ell, amb compromís, constància i sobretot motivació. De què menjar, com fer-ho i de com aconseguir-ho, és del que parlarem en aquest article.

1.-Defineix l’objectiu.

Defineix l’objectiu. És important que tinguis clar cap a on et dirigeixes. Les preguntes que et pots fer són: Què vull aconseguir? Quin és l’objectiu que vull aconseguir? Per assolir aquest objectiu és important concretar-lo i per a això ha de ser: específic, mesurable, assolible, rellevant i en un temps en concret. Per exemple: “Vull baixar el quilo que he adquirit en aquestes vacances per estar una altra vegada àgil. Menjant de manera saludable: més verdures i cereals integrals i sortint a caminar una hora els dilluns i els dijous (específic). D’aquesta manera em trobaré més àgil per jugar amb els meus fills i la roba em quedarà més còmoda (mesurable i rellevant) en dos mesos “(temps) Com més clar sigui el teu objectiu, mentre més ho descriguis i defineixis, més fàcil serà posar-te a fer-ho. Ara pregunta’t: Quin és el teu nivell de compromís del 0 al 10? On 10 és total compromís i 0 és res. Si la puntuació és de més de 7, felicitats! Estàs molt compromès, si és menor, revisa l’objectiu, potser ho estàs fent perquè la teva família, amics o el metge t’han proposat que ho facis. La motivació ha de ser teva, no imposada.

2.-Depura.

Afegim un punt més i no podia ser un altre que depurar o netejar el teu organisme de tots els excessos que anem acumulant. Per a això et donaré instruccions molt senzilles:
1. Pren en dejú un got d’aigua tèbia amb el suc de 1/2 llimona.
2. Evita o elimina de la teva dieta: sucre, carns vermelles i porc, embotit, brioixeria, alcohol, cafè (en excés) i precuinats o productes massa industrialitzats com salses.
3. Afegeix a la teva dieta: molts vegetals (mínim dos plats de verdura al dia, un d’ells cru) cereals integrals, llavors (totes en especial lli i chía), llegums dues vegades per setmana. Consumeix peix i carns blanques en petites quantitats per aquests dies.
4. Beu dues infusions DETOX: boldo, card marià, rave negre, carxofa.
5. Beu aigua de forma regular.

3.-Dieta saludable.

Comencem amb la pregunta: Què és una dieta saludable ?, Si poses això a google segur que trobaràs moltes alternatives. Hi ha moltes vessants: vegetarià, vegà, mediterrani, macrobiòtica i moltes més. De què depèn seguir una o altra, la resposta depèn només de tu. No obstant això, quant a dieta saludable es refereix totes elles coincideixen en unes característiques:
• Són variades
• Inclouen proteïna animal amb moderació
• Inclouen més cereals integrals que refinats
• Inclouen molts vegetals i fruita amb moderació (preferiblement de temporada)
• Inclouen fruits secs i llavors amb moderació
• Respecten la hidratació com a element fonamental.

Us deixo el plat de Harvard, on s’explica mitjançant un plat què s´ha de menjar cada dia.

4.-Mou-te.

a majoria de les persones pensa que és un mite o un ideal el de fer exercici per a la salut i per contribuir a la pèrdua de pes. I això és només la millor excusa del teu cervell per no fer res al respecte, per no sortir del teu cercle de comoditat, on estàs còmode, però no del tot bé. El temps que tinc passant consulta m’ha ensenyat que el problema comença perquè no busquem el nostre lloc en aquesta àrea de la nostra vida. A tots no ens agrada el mateix menjar, la mateixa roba ni les mateixes persones, tots tenim un gust particular o personal. Amb l’exercici físic i l’esport passa exactament el mateix. Perquè el Pilates sigui el millor per a la nostra esquena, no m’ha d’agradar a mi o anar bé, perquè el ioga relaxi, no m’ha de relaxar a mi. Per això és important que trobem alguna cosa que ens agradi i que puguem adaptar a la nostra vida: treball, obligacions i horaris. Pots fer-te aquestes preguntes:

• ¿Hi havia algun exercici físic que feia de petit que m’agradava? Potser nedar a l’estiu, voleibol a l’aire lliure, córrer amb els meus amics, anar en bici, caminar per la muntanya amb els meus pares, ballar en les festes. Pren-te el teu temps per pensar.

• Puc fer alguna cosa ara mateix, amb el temps que disposo, que em condicioni a moure una mica més? Baixar-me una parada abans de metro i caminar una mica més, anar a comprar el pa amb bici, apuntar-me a una classe de zumba.

Els beneficis de l’exercici són infinits, però m’agradaria que llegissis aquest resum dels que considero més importants:

1. T´ajuda a aconseguir més ràpid el teu objectiu de pes
2. T’ajuda a aconseguir el teu objectiu de salut a curt i llarg termini
3. Et dóna confiança en tu mateix de ser capaç de superar els teus reptes
4. Afavoreix la capacitat de concentració i de planificació d’activitats
5. Ajuda a conservar en millor estat la memòria i l’orientació espacial
6. Ens ajuda a mantenir-nos més àgils i més segurs dels nostres moviments
7. Contribueix a un benestar psicològic ajudant a conservar una bona qualitat de vida.

Aquests són només un d’ells. ¡Atreveix-te a començar!

5.-Alimenta el teu cervell.

Ja hem parlat de tenir clar què vols aconseguir a través de definir clarament el teu objectiu, hem donat pautes perquè facis una depuració en el teu organisme que t’ajudi a eliminar toxines acumulades per excessos, hem definit que és una dieta saludable i hem parlat del moviment físic per acompanyar aquest pla. Doncs resulta que, per completar aquest quintet, no podem deixar de banda l’òrgan encarregat de fer que ens moguem cap a tot això o no: el nostre cervell, que en aquest cas ho anem a esmentar des de dues vessants: la consciència i la relaxació i el nostre intestí, recentment anomenat segon cervell.

Els últims estudis asseguren que alimentar-nos bé i poblar la nostra flora bacteriana de bons probiòtics pot contribuir a la producció de certs neurotransmissors que fan que millori la nostra salut física i mental. I al seu torn, també han descobert que la relaxació o meditació ens fa produir aquests mateixos neurotransmissors, així com l’exercici físic.

Per això és important, alimentar-nos bé: menjar vegetals, cereals integrals, fruites fresques i seques i llegums ja que la seva alta quantitat en fibra enforteixen la nostra microbiota. Evitar processats industrials, begudes ensucrades, el sucre en grans quantitats i grans quantitats de proteïna animal no afavoreixen la nostra flora bacteriana, per tant, no contribueixen a tenir una bona salut mental.

Una dieta saludable, incloure la meditació, el ioga o alguna tècnica de relaxació, així com l’exercici físic contribueixen al bon funcionament cognitiu del nostre cervell, evitant l’estrès i el deteriorament cognitiu prematur, afavorint el creixement de l’escorça frontal del nostre cervell i amb això la lucidesa mental, la creativitat, la intuïció i l´assertivitat en la presa de decisions.